Nie ma chyba kawosza, który nie spotkałby się z terminem ”kawa specialty”. Kawa specialty to kawa, której smak, zapach i aromat, nie ma nic wspólnego z większością popularnych kaw na sklepowych półkach… Mówi się, że to najlepsza spośród kaw i tak faktycznie jest.
Kawa specialty – co kryje się pod tym tajemniczym terminem?
Pod tajemniczo brzmiącą nazwą ”kawa specialty” kryje się propagowana przez Erna Knutsena idea, dotycząca zmiany sposobu myślenia o kawie i nastawienia się na inny sposób jej odbierania. Już bowiem w XVI wieku kawa stała się popularnym napojem ”towarzyskim”, dostępnym niemal dla wszystkich. Dopiero jednak nieco ponad 50 lat temu zaczęto zwracać większą uwagę na jej jakość. Tym właśnie charakteryzuje się każda kawa specialty.
Kawa specialty – co warto o niej wiedzieć?
Kawa specialty to najwyższej jakości kawa, przy której produkcji znaczenia ma praktycznie każdy aspekt. Dzięki temu w finalnym efekcie otrzymujemy kawę o czystym, pełnym smaku, w którym wyczuwalne są różne nuty a z każdym kolejnym łykiem, mamy ochotę na więcej. Kawa specialty to kawa, od której po prostu nie sposób się oderwać. Takie kawy nie kupimy jednak w marketach czy w większości sklepów. Jedynie najlepsze palarnie kawy mają w swej ofercie kawę specialty.
Kawa specialty – kawa, która przekona każdego?
Podobno, jeśli choć raz nie spróbowało się kawy specialty, to tak jakby nie piło się kawy w ogóle. I coś w tym powiedzeniu jest. Smak, aromat i zapach kawy specialty, to gwarancja najwyższej jakości. To kawa, która skradnie serce każdego pasjonata kawy. Po spróbowaniu kawy specialty, ciężko jest już bowiem wrócić do tego, co piliśmy pod postacią ”kawy” dotychczas.
Kawa specialty, właściwie dlaczego jest taka dobra?
To zasługa specjalnie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca, które zazwyczaj rosną w trudno dostępnych miejscach. Jej ziarna są zbierane ręcznie, a jakość samej produkcji podlega bardzo rygorystycznym kontrola. Dzięki temu możemy cieszyć się tym niezwykłym smakiem, zapachem i aromatem kawy specialty.
Kawa specialty, z jakimi kosztami należy się liczyć?
Wydawać by się mogła, że kawa specialty jako rzemieślniczy produkt z górnej półki musi charakteryzować się także wyższą ceną. W rzeczywistości jednak kilogram kawy specjality może już nabyć w kwocie równej cenie popularnych kaw (w których głównie płacimy za ładne opakowanie, logo oraz reklamę). Kawa specialty nie ma więc sobie równych nie tylko, jeśli chodzi o jej jakość.