Podczas ciąży wiele kobiet, je dużo więcej niż zwykle czasem nawet dziwaczną mieszankę środków spożywczych w jednym czasie. To tylko od Twojego ciała zależy jak dziecko będzie się rozwijać, jak również będzie miało to wpływ na rozpoczęcie produkcji mleka z którego dziecko będzie później korzystać. Ale po urodzeniu, to co jesz jest nawet ważniejsze dla zdrowia dziecka.
Po porodzie, dobre odżywianie jest nawet ważniejsze niż w czasie ciąży. Jakość mleka matki zależy od diety i dieta wpływa również na tego, jak szybko organizm regeneruje się po przebyciu porodu. Medyczni eksperci zalecają, aby matka piersią dodawała sobie dodatkowych 500 kalorii dziennie. Niedawno, że zalecenie zostało zmienione to co jesz jest o wiele ważniejsze niż kalorie.
Więc jakie pokarmy powinieneś jeść?
Tylko jedna witamina produkowana jest wewnątrz naszego ciała. Wszelkie inne witaminy witaminy muszą być uzyskane z pożywienia. Witaminy znajdują się w wielu produktach spożywczych – co ciekawe tylko jeden pokarm zawiera wszystkie witaminy niezbędne do zdrowego rozwoju: mleko z piersi. Żadna inna żywność nie zawiera w sonie wszystkich witamin jakich dana osoba wymaga. Dlatego tajemnica dla matki karmiącej jest to mieć zakres dobrze zbilansowanej diety. Owoce i warzywa są najlepszym źródłem witamin. Jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie – tylko to jest wstanie zapewnić bogactwo wszystkich potrzebnych witamin – wszystkie witaminy C jakich trzeba, a jeszcze jedna porcja pomoże zapewnić dodatkowe witaminy A i B potrzebne podczas karmienia piersią. Brokuł jest szczególnie dobrym źródłem zarówno witaminy C jak i A. Jedzenia 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia będzie również sprawiało, że twoje ciało zyska większość minerałów i błonnika których potrzebuje.
Jak wspomniano powyżej, witamina D może być produkowana w organizmie, ale nasz organizm potrzebuje słońca, aby to zrobić. W zimie jest to prawie niemożliwe – produkcja witaminy D, dlatego musimy dostać nasze witaminy z tego, co jemy. Tłuste ryby, margaryna i produkty mleczne są dobrym źródłem witaminy. Wielu pracowników służby zdrowia zaleca, aby kobiety karmiące się dodawały 10 mikrogramów witaminy D, zwłaszcza jeśli matka rzadko odsłania jej swoją na działanie promieni słonecznych lub jeśli nie lubi pokarmów bogatych w witaminę D.
A także dostarczanie minerałów jest ważne, matka karmiąca piersią uzyskać musi zadbać o dostarczanie minerałów takich jak wapń, cynk i selen. Wapń jest dobrze znany jako ważny element dla rozwoju zdrowych kości – brak wapnia może prowadzić do osteoporozy w późniejszym życiu. Mleko i inne produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, więc staraj się pić mleko każdego dnia. Mleko jest również dobrym źródłem witamin B2 i B12. Jeśli nie lubisz mleka lub jesteś weganinem można uzyskać dodatek wapnia w innych pokarmach, takich jak sardynki, wzbogacone mleko sojowe, suszone figi, tofu, białe pieczywo, migdały, szpinak i więcej.
Następujące produkty spożywcze są bogate w cynk: czerwone mięso, sardynki, pieczone ziemniaki, orzechy nerkowca, pieczywo, soczewica, twardy ser, orzeszki ziemne i inne ryby, takie jak makrele i krewetki.
Wolne rodniki są szkodliwe dla naszego organizmu. Raporty wskazują, że wolne rodniki są większe, bo o takie rzeczy jak wdychanie dymu z papierosów i spalin samochodowych na to wpływa. Selen jest przeciwutleniaczem, który chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Ryby, sery i soczewica są dobrym źródłem selenu.
Specjalna dieta jest naprawdę potrzebna dla matki karmiącej. Wszystko co jest potrzebne jest to dobrze zbilansowana dieta pełna świeżych owoców, warzyw, niektórych produktów mlecznych i trochę czerwonego mięsa. Jeśli cechuje cię odżywianie wegańskie i wegetariańskie można łatwo zastąpić nabiał czy mięso za pomocą owoców i warzyw. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy twoja dieta jest formą zdrowej diety pierwszym punktem kontaktu powinien być lekarz.