Czy istnieją witaminy, które wspomagają utratę zbędnych kilogramów? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale naukowcy intensywnie poszukują substancji skutecznych w leczeniu nadwagi i otyłości. Być może okażą się nimi naturalne składniki żywności.
Po co witaminy?
Witaminy to związki organiczne, które nie są źródłem energii ani nie pełnią w organizmie funkcji budulcowych i strukturalnych. Mimo to, dostarczanie ich z pożywieniem jest niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych.
Układ pokarmowy a witaminy
Źródłem witamin są produkty żywnościowe i preparaty farmaceutyczne. Niektóre z nich, a dokładniej witaminy B1, B6, B12, K i kwas foliowy są syntetyzowane w niewielkich ilościach przez bakterie zamieszkałe w przewodzie pokarmowym człowieka. Z kolei witamina D powstaje w skórze pod wpływem działania promieni ultrafioletowych ze związku będącego pochodną cholesterolu.
Trujące witaminy
Niedobory witamin mogą powodować różne objawy, od błahych i niepozornych do mających poważne konsekwencje dla zdrowia. Ich nadmiar również nie jest zjawiskiem korzystnym. Magazynowanie przez organizm nadmiernych ilości witamin wywołuje ich toksyczne działanie.
Nieprawdopodobne wieści od specjalistów
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie nad wpływem witaminy D na proces odchudzania u osób cierpiących z powodu nadwagi. Zaobserwowano, że chorujący na otyłość mają obniżone stężenie tejże witaminy we krwi! Nie ustalono jednak, czy jest to przyczyna czy skutek nadmiernej masy ciała. Z badania wyciągnięto jednak wniosek, że osoby z niższym stężeniem witaminy D we krwi są mniej podatne na odchudzanie niż osoby z wyższym stężeniem tego związku. Może więc warto podczas odchudzania nie zapomnieć o spożywaniu produktów bogatych w witaminę D, takich jak ryby, mleko czy jaja?
Czy istnieją inne cuda?
Niektórzy wymieniają jeszcze inne witaminy, które potencjalnie mogą przyspieszać utratę masy ciała. Szczególnie podkreśla się rolę witamin z grupy B, przede wszystkim B1 i B2, ponieważ biorą udział w przemianach biochemicznych węglowodanów. Witamina A jest również często wymienia jako ważny składnik diet odchudzających. Znana jako „witamina młodości” wywiera pozytywne działanie na skórę, poprawiając jej nawilżenie. Warto więc zadbać o jej prawidłową podaż.
Bez witamin ani rusz
Na chwilę obecną nie można stwierdzić jednoznacznie, że któraś z witamin czy składników mineralnych znacznie poprawia metabolizm lub przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Mimo to dietetycy często zalecają spożywanie suplementów diety w czasie odchudzania. Dlaczego?
Niebezpieczna samowolka
Rygorystycznie ułożone jadłospisy nie są w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na wszystkie substancje odżywcze! Dodatkowa suplementacja niektórych soli mineralnych i witamin jest konieczna w celu uzupełnienia potencjalnych niedoborów. Jeżeli stosujesz dietę na własną rękę, zastanów się czy zapewniasz swojemu organizmowi odpowiednią podaż wszystkich składników pokarmowych. Nieurozmaicone i monotonne jadłospisy mogą okazać się niebezpieczne.