Jakie niskokaloryczne produkty warto włączyć do swojej diety?

Jakie niskokaloryczne produkty warto włączyć do swojej diety?

Odpowiednio dobrana dieta zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowa dieta jest ważna na każdym etapie rozwoju, bez względu na wiek. Wiele osób a zwłaszcza osoby młode, nie przykładają uwagi na to co jedzą, przez co w bardzo szybkim czasie może nastąpić narażenie lub zapadnięcie na popularne choroby cywilizacyjne takie jak nadwaga, otyłość czy problemy z układem krążenia.

Niskokaloryczna dieta a jej wpływ na zdrowie

Zdrowe odżywianie przynosi nie tylko korzyści dla ciała ale też dla ducha. Spożywanie pełnowartościowych i niskokalorycznych produktów przyczynia się do poprawy kondycji fizycznej. Pozwala zachować prawidłową masę ciała, pozbyć się nadmiernych kilogramów oraz wzmocnić kondycję. Jedząc zdrowe produkty poprawia się nie tylko samopoczucie ale także praca serca, komórek nerwowych oraz płuc. Dobrze skomponowana dieta wpływa na sen. Staje się on głębszy i bardziej wydajny. Spożywając produkty bogate w pprobiotyki(takie jak kiszonki oraz przetwory mleczne) w okresie jesienno-zimowym następuje poprawa odporności, dzięki czemu trudniej jest zachorować.

Dla kobiet szczególnym walorem zdrowej diety jest jej niebagatelny wpływ na poprawę stanu skóry, włosów oraz paznokci. Warzywa, owoce oraz duża ilość wypijanej wody nawilża skórę, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza wypadanie włosów oraz ogranicza problem z łamliwością paznokci.

Niskokaloryczne napoje które skutecznie ugaszą pragnienie

Dorosły człowiek powinien wypijać przynajmniej 2,5 l wody każdego dnia. Podczas upalnych dni oraz w przypadku wypijania dużej ilości kawy lub herbaty ilość tą warto zwiększyć nawet do 3 litrów. Na rynku dostępne są dwa rodzaje wody: źródlana oraz mineralna. Ta pierwsza będzie idealna dla osób w każdym wieku z uwagi na niską zawartość minerałów i pierwiastków, które w zbyt dużych ilościach mogą stanowić przyczynę nadciśnienia tętniczego oraz problemów z funkcjonowaniem nerek. Wody mineralne warto wybierać pod kątem ilości składników mineralnych które chce się dostarczyć organizmowi.

Osobom nie przepadającym za smakiem tradycyjnej nie wzbogaconej dodatkami wody poleca się spożywanie wody kokosowej lub wody z dodatkiem soku z cytryny. Woda kokosowa zawiera zaledwie 19 kcal w 100 ml i jest solidnym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz protein. Woda z dodatkiem cytryny (bez cukru) będzie idealnym źródłem witaminy C oraz doskonale nadwodni organizm. Do takiego napoju dobrym rozwiązaniem jest dodanie przypraw które pobudzają trawienie np. imbiru lub pieprzu cayenne.

Niskokaloryczne są też różnego rodzaju herbaty ziołowe. Do najbardziej popularnych zalicza się napary z rumianku, pokrzywy, skrzypu oraz mniszka lekarskiego. Zioła przyspieszają tempo przemiany materii, działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Warto każdego dnia pić choć jedną szklankę takiego naparu.

Będąc na diecie niskokalorycznej warto zaopatrzyć się w wolnoobrotową wyciskarkę do soków. Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, nie wzbogacone dodatkowo cukrem są prawdziwą bombą witaminową. Działają przeciwstarzeniowo, regulują zaparcia, usprawniają pracę narządów wewnętrznych oraz poprawiają samopoczucie. W gorące dni pragnienie skutecznie ugasi naturalna maślanka lub kefir, które hamują wytwarzanie wirusów oraz przyspieszają trawienie.

Superfoods – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Superfoods określane także jako superjedzenie są produktami o bardzo wysokiej wartości odżywczej i jednocześnie niskiej kaloryczności. Ich nazwa powstała na podstawie ich właściwości odżywczych, bowiem produkty te bogate są w duże ilości przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczu, błonnika pokarmowego oraz białek. Odznaczają się właściwościami antyoksydacyjnymi które zapobiegają procesom nowotworowym. Duża ilość witamin i minerałów w nich zawarta wspiera układ odpornościowy, nerwowy oraz cały system pokarmowy. Co ważne wiele z tych produktów jest powszechnie dostępna i spożywana na co dzień. Zalicza się do nich m.in. rośliny strączkowe, niektóre przyprawy, kasze, większość warzyw i owoców, ryby oraz algi.

Jednymi z produktów superfoods są jagody acai które wyglądem przypominają borówki amerykańskie. Wspierają proces utraty wagi, trawienie, odmładzają oraz oczyszczają organizm. W ich składzie można znaleźć witaminy E,C,B, łatwo przyswajalne białka oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Odznaczają się też silnym działaniem przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym a co najważniejsze są niskokaloryczne.

Kolejną pozycją na liście superfoods są zielone warzywa (sałaty, szpinak, jarmuż, kapusta, pokrzywa, brokuły oraz pietruszka). Z uwagi na niską kaloryczność można spożywać je w nieograniczonych ilościach. Zielone warzywa uznaje się za bomby witaminowe ponieważ w swoim składzie zawierają składniki takie jak potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B.

W niskokalorycznej diecie nie może zabraknąć kiszonek. Produkty kiszone są bogate w witaminy A,C oraz E, które skutecznie walczą z powstawaniem wolnych rodników. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego wzmacniają odporność organizmu i są naturalnym probiotykiem. Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom, stabilizują poziom cukru i są skutecznym remedium do walki z chorobami cywilizacyjnymi.