Witamina B2-właściwości i występowanie

Witamina B2-właściwości i występowanie

Zbilansowana dieta jest niezbędna, by utrzymać ludzki organizm w zdrowiu. Spożywając różnorodne dania, dostarczamy niezbędne składniki mineralne, a także związki organiczne- witaminy. Większość ludzi potrafi wymienić kilka z nich, a także wskazać źródło jej występowania. Dziś zajmiemy się nieco bardziej pomijaną witaminą B2, bez której trudno jest funkcjonować…

Zastrzyk mocy dla układu nerwowego

, pogrubienie tekstu

O tym, że witaminy są dla nas niezbędne, wie już nawet przedszkolak. Niestety znacznie mniejsza liczba osób ma świadomość tego, jak bardzo oddziałują one na funkcjonowanie układu nerwowego. Idąc dalej również na dobrostan psychiczny. Niezwykle istotną pracę w tych obszarach wykonują witaminy z grupy b.

Działanie ryboflawiny na człowieka

, pogrubienie tekstu

Spośród wyżej wymienionej grupy witamin, jest jedna, o szczególnej mocy. Mowa o witaminie b2, zwanej również ryboflawiną.

Odpowiada ona za:

– pracę układu nerwowego
– pozytywnie wspiera układ odpornościowy organizmu
– wraz z witaminą A wspomaga pracę błon śluzowych
– działa pozytywnie na przewód pokarmowy
– uczestniczy w przemianie materii
– nadzoruje drogi oddechowe
– wspomaga regenerację skóry i tkanek
– aktywuje żelazo
– wpływa pozytywnie na wydzielanie się kwasu foliowego
– aktywuje pozostałe witaminy z grupy b: b1, b3 i b6
– przeciwdziała rozwojowi zaćmy
– obniża stany depresyjne
– wpływa na nabłonek naczyń krwionośnych

Polecana jest praktycznie wszystkim. Warto, by suplementowały ją kobiety w ciąży, a także w okresie połogu, ponieważ aktywuje żelazo, kwas foliowy i niezbędne witaminy do prawidłowego rozwoju płodu. Również osoby w podeszłym wieku powinny zwiększyć jej spożycie w diecie, aby zachować dobry wzrok. Kolejną grupą są wszyscy ci, którzy zmagają się w okresie jesienno-zimowym z długotrwałym, obniżonym nastrojem. Ponadto wszyscy, którzy przeszli operację, albo urazy mechaniczne powierzchni skóry oraz naczyń krwionośnych. Warto jednak zaznaczyć, że zanim zdecydujemy się na samodzielne włączenie większej ilości witaminy b2 do diety, skonsultujmy swój zamiar z lekarzem.

Naturalne występowanie ryboflawiny w produktach spożywczych

, pogrubienie tekstu

Oprócz niezwykłych właściwości witaminy b2, należy pamiętać o jednym-jest rozpuszczalna we wodzie. A co za tym idzie, ludzki organizm nie gromadzi jej, na tak zwany zapas, tylko usuwa ją wraz z moczem. Dlatego tak ważne jest, by każdego dnia dostarczać ryboflawinę wraz z pożywieniem, bowiem w takiej formie jest najbardziej naturalna i najlepiej przyswajalna.

Według medycznych wskazań, dorosły człowiek powinien dziennie wypełniać 1,5 mg zapotrzebowanie na witaminę b2. Zatem, gdzie ją można znaleźć?!

Dołącz do swojej diety:

– wątróbkę wieprzową
– mleko krowie
– jaja
– biały ser
– drożdże
– migdały
– orzechy
– pestki słonecznika
– szpinak
– groch
– fasolę
– awokado
– dynię
– grzyby
– produkty pełnoziarniste

Tego nie wiesz o ryboflawinie, czyli ciekawostki

, pogrubienie tekstu

Zanim jednak rozpoczniesz szykowanie posiłków, pamiętaj! Długotrwałe gotowanie sprawia, że ryboflawina wypłukuje się z warzyw i innych produktów spożywczych. Najlepiej zatem jest spożywać je (jeśli to możliwe), w surowej wersji, na przykład: w formie przekąski nasion i orzechów.
Druga, ciekawa właściwość witaminy b2 to… brak odporności na działanie ultrafioletu. Tak, promienie słoneczne uśmiercają ten związek organiczny. Zatem unikaj pozostawiania mleka, czy jaj na słońcu.