Jak sprawić, by ciasto drożdżowe pięknie wyrosło?

Jak sprawić, by ciasto drożdżowe pięknie wyrosło?

Pulchne ciasta drożdżowe udają się, gdy będziemy mąkę wraz ze wszystkimi składnikami długo wyrabiać. Na tym polega cała tajemnica wspaniale wyrośniętego ciasta na drożdżach piekarskich. Użyte drożdże mogą być świeże lub suszone. Inny będzie jedynie sposób ich przygotowania, ale efekt ten sam.

Jak przygotować ciasto na drożdżach do pieczenia?

Pierwszy krok by upiec pyszne ciasto drożdżowe to przygotowanie drożdży. Muszą się uaktywnić. Do tego celu potrzebujemy letnią wodę i odrobinę cukru oraz dwie garście mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy drożdże będą już aktywne (zwiększą swoją objętość), łączymy je z mąką i pozostałymi składnikami. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto w misce ręcznie. Trzeba tak długo ugniatać (nawet do 60 minut), by drożdżowe ciasto odrywało się samo od brzegów miski.

Jak długo drożdżowe ciasto musi rosnąć?

Wyrobione ciasto odkładamy w misce do ciepłego miejsca i czekamy, aż wyrośnie. Długość oczekiwania na efekt jest różny. W dużej mierze zależy to od temperatury, w której miska z ciastem się znajduje. Dobrze, gdy jest całkowicie przykryta kuchenną ściereczką.

Czy ciasto dobrze wyrosło, poznajemy po jego zwiększonym rozmiarze. Powinno zwiększyć się dwukrotnie. Zdarza się, iż pomimo ciepła ciasto nie wyrasta. Problemem może być zbyt ciężka mąka, za dużo wody, mleka lub bakalii. Zdarza się również, iż kupimy niezbyt dobre jakościowo drożdże.

Jaki przepis na ciasto drożdżowe jest najtańsze?

Ponieważ w tym przypadku środkiem spulchniającym są drożdże, a nie białko jajek, możemy jajka zupełnie pominąć. Aby jednak kolor ciasta był żółty zamiast białego, wystarczy dodać nieco przyprawy o nazwie kurkuma. Dzięki niej upieczone ciasto będzie wyglądało bardzo ładnie i apetycznie.

Najtańszy przepis zawiera najmniej składników, bez których można się obejść. Mówiliśmy już o jajkach, że wcale być nie muszą. Taka alternatywa jest wykorzystywana przez wegan, którzy celowo pomijają jajka w swojej diecie. Dla niewtajemniczonych- kurkuma daje dużo więcej składników odżywczych aniżeli jajka.

Drożdżowe ciasto uda nam się za pomocą 4 składników (wody, drożdży, mąki). Wszelkie inne dodatki można pominąć. Dzięki temu upieczemy ciasto bardzo tanie, choć blade. Dodanie wspomnianej kurkumy to zaledwie kilka groszy, więc do podstawowego składu bez problemu można dodać i nadal cieszyć się najtańszą wersją ciasta na drożdżach piekarskich.

Przy używaniu świeżych drożdży piekarskich ciasto trzeba wyrabiać dwa razy. Gdy urośnie, ponownie zabieramy się do jego wyrabiania i znów czekamy aż wyrośnie.